EU: Srbija pravdi da privodi ratne zločince, ne kritičare

Srpske vlasti bi trebalo da kažnjavaju ratne zločince umesto što tolerišu njihovo veličanje, upozorava Evropska komisija.

Aida Ćorović (Foto: Screenshot Vreme)

Srpsko pravosuđe treba da obezbedi odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv nihovog veličanja, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. Ona je u petak uveče komentarisala poziv aktivistkinji Aidi Ćorović na izdržavanje zatvorske kazne.

Ćorovićeva je osuđena na novčanu kaznu jer je jajima gađala mural Ratka Mladića u Beogradu, a potom odbila da je plati.

Oprezno sa slobodnom govora

Sloboda izražavanja je osnovno pravo Evropske unije koje treba zaštititi, navela je Ana Pisonero na upit Radija slobodna Evropa. Svaka mera lišavanja slobode ili krivičnih sankcija mora biti opravdana i srazmerna.

“Svaka takva mera, nametnuta po osnovu izražavanja političkih stavova, je problematična i podleže strogim ograničenjima, kako to predviđa član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima”, dodala je predstavnica Komisije.

Evropske institucije redovno ističu problem veličanja i glorifikacije ratnih zločinaca u Srbiji, navodi Radio slobodna Evropa.

Srbija tolerantna prema ratnim zločincima i negatorima ratnih zločina

Poslednji izveštaj o napretku Srbije ponavlja da pojedine srpske političke partije i ličnosti, uključujući i ministre, nastavlja da podržava osuđene ratne zločince.

Istovremeno, prema izveštaju Evropske komisije, osuđeni ratni zločinci nastavljaju da šire govor mržnje u javnom prostoru, dok neki političari nadalje bez posledica negiraju genocid u Srebrenici. (Fonet)