EU daje podršku i osuđuje pretnje Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre tvrdi da Unija prati sva dešavanja u vezi sa kampanjom i pretnjama protiv novinarke Ane Lalić i profesora Dinka Gruhonjića.

Preteći grafit ispred zgrade Dinka Gruhonjića (Foto: Dinko Gruhonjić na X)

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre uputio je pismo podrške predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ani Lalić i programskom direktoru tog udruženja Dinku Gruhonjiću.

Kako se navodi u saopštenju NDNV Žofre je poručio da EU prati razvoj situacije u vezi sa pretnjama smrću kojima su Lalić i Gruhonjić izloženi u kampanji koja protiv njih traje već nedeljama.

“Delegacija EU sa zabrinutošću prati najnovija dešavanja i nastavljene napade. Budite uvereni da će EU nastaviti da prati razvoj situacije u ovim slučajevima, ali i slučajeve drugih novinara u zemlji. Sloboda medija i bezbednost novinara ostaju ključne za demokratiju u Srbiji“, poručio je Žofre u pismu koje prenosi NDNV.

Dodao je da snažno osuđuje sve pretnje novinarima i pozvao nadležne institucije da reaguju, kao i da javno osude takve činove.

“Pozdravljam to što je policija uhapsila dva osumnjičena za pretnje i iskreno se nadam da će svi počinioci odgovorni za pretnje vama uskoro biti privedeni pravdi. Želim vama, vašim porodicama kao i ostalim članovima NDNV-a, bezbednost i mir“, istakao je Žofre. (FoNet)

Pročitajte i: