EU: Kako kandidatima nametnuti izborne standarde?

EU razmatra kako da poveća pritisak na kandidate za članstvo da poboljšaju izborne okvire, rekla je nemačka ministarka Ana Lirman. Motiv za to su i decembarski izbori u Srbiji.

EU razmatra kako da poveća pritisak na kandidate za članstvo, uključujući Srbiju, da više učine za pošteno glasanje. Foto: (Stockphoty, Envato)

Evropska unija treba snažnije da zahteva poštene izbore u državama kandidatima za članstvo, rekla je danas nemačka ministarka za Evropu Ana Lirman osvrćući se na kritike izbornog procesa u Srbiji.

Ministri članica raspravljali su u Savetu EU o izborima u zemljama-kandidatima, pa i srpske. Deo diskusije se ticao podrške izbornim posmatračima i primene preporuka ODIHR, piše danas European Western Balkans.

Ministri EU razmatraju izbore u zemljama-kandidatima

“Pozabavićemo se i izborima u državama kandidatima. Ovo je vrlo bitna tema jer je to ključni element demokratije, to je ono što nas razlikuje od Rusije”, rekla je Lirmanova uoči sastanka. 

Ona je primetila da razvoj događaja po tom pitanju prošle godine nije išao u pravom smeru, pa “zbog toga, naravno, kandidatima postavljamo visoke standarde”.

“Na primer, nezavisni posmatrači, poput OEBS-a, su kritikovali izbore u Srbiji. Zato želimo ovde da se posavetujemo kako da, kao EU, snažnije podržimo izbore u državama kandidatima – kako političku volju za slobodnim i poštenim izborima, tako i tehničku podršku”, rekla je Ana Lirman.

Priprema samita EU: Od Ukrajine do proširenja

Prema saopštenju Saveta EU, ministri su nastavili raspravu o budućnosti EU i neophodnim reformama u kontekstu budućeg proširenja.

Ministri su nastavili i pripremu samita EU 21-22. marta. Teme sastanka biće podrška EU Ukrajini, bezbednost i odbrana, diplomatija, migracije, Bliski istok, proširenje i reforme.

U kontekstu proširenja, Savet EU pre svega će razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Ukrajini. (FoNet)

Pročitajte i: