Eskobar ide u Prištinu, teme su dijalog i srpski dinar

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar je prošlog meseca rekao da vlada Kosova SAD ne smatra partnerima. Ove nedelje gostuje u Prištini i regionu.

Gabriijel Eskobar (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće ove nedelje Prištinu da sa čelnicima Vlade Kosova razgovara o dijalogu sa Srbijom, kao i ukidanju srpskog dinara kao sredstva plaćanja, prenosi danas Reporteri.net.

Eskobar će od 10. do 18. marta posetiti Belgiju, Kosovo, Austriju i Crnu Goru, najavio je Stejt department. Njegova poseta ponovo će naglasiti posvećenost Sjedinjenih Država zemljama Zapadnog Balkana sa ciljem jačanja evroatlantskih integracija i dublje regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.

Prošlog meseca Eskobar je rekao da vlada Kosova ne smatra Sjedinjene Države partnerima, jer nije uvažila stav Vašingtona o pitanju srpskog dinara, „ne sarađuju po pitanju regionalne stabilnosti i podrivaju dijalog, proces kojem su SAD u potpunosti posvećene“.

Stejt department je saopštio da će se američki izaslanik sastati i sa predstavnicima civilnog društva i srpske zajednice na Kosovu. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: