Razgovor o saradnji Srbija-Kosovo: Privredni sporazumi samo na papiru

Sporazumi o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine, iako su potpisani, ne sprovode se jer to sprečava politička elita, ocenili su danas učesnici javne debate „Kako poboljšati ekonomsku saradnju Kosova i Srbije“, koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

(Foto: FoNet)

Beljzim Kamberi iz prištinskog Instituta za socijalne politike „Musine Kokalari“ rekao je da se već duže vremena vidi gubitak poverenja u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Dodao je da unapređenje ekonomskih odnosa nije u interesu ni jedne ni druge vlasti, iako bi trebalo da bude suprotno, jer je to na korist građana.

Ekonomski sporazumi se, nažalost, ne sprovode, iako bi normalizacija trebalo da ide preko toga. Verujemo da je normalizacija ekonomskih odnosa interes građana, nezavisno od kalkulacija političkih elita populističkim merama, istakao je Kamberi.

Aleksandar Pavlović iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) ukazao je da Srbija i Kosovo imaju sporazume koji govore da je ekonomska saradnja potrebna, ali je to samo deklarativno, jer se ne sprovodi u praksi.

Predstavljajući rezultate istraživanja koje je IFDT sproveo, Pavlović je rekao da je najčešči odgovor da ekonomska saradnja zavisi od politike, koja je najveća prepreka.

Vašingtonski sporazum najviše se tiče ekonomije, i nisu potrebni novi sporazumi. Problem je u tome što nema njegove primene, dodao je on.

Pavlović je naglasio da Srbija i Kosovo u okviru trgovinskog sporazuma CEFTA deluju uspešnije nego bilateralno, a da se ekonomski eksperti i privrednici slažu da je blokada Prištine za robu iz Srbije štetna i za jedne i za druge.

Blokada Prištine, prema rezultatima istraživanja, pravi problem ne samo Srbima na severu, nego i svim građanima Kosova, upozorio je Pavlović.

On je to ilustrovao činjenicom da roba iz Srbije ipak ulazi na Kosovo, bilo preko Severne Makedonije, ili „prepakovana“, ali to košta 30-40 odsto više nego bez posrednika, i proizvođače i kupce. Stoga su najveći gubitnici građani, koji plaćaju više zbog političkih tenzija.

Iljir Deda iz bečkog Instituta društvenih nauka ukazao je da je ekonomska saradnja obaveza vlada Srbije i Kosova, i to ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom nivou.

On je rekao da, dok se slušaju dnevne šovinističke izjave predstavnika vlasti Srbije i Kosova, dve vlade na nivou „Višegradskog procesa“ razgovaraju o drugom nivou ekonomske saradnje i skidanju još jedne barijere – protoku ljudi.

Kako je istakao, u teškim vremenima lakše je zagovarati šovinističke politike nego normalizaciju ekonomskih odnosa i prihvatanje realnosti.