Dačić: Odluka o preporuci za prijem Kosova u Savet Evrope skandalozna

„Mogu da donose odluke kakve hoće. Može im se, ali mi to ne prihvatamo. To što oni donose za nas nikakvu važnost nema“, rekao je Dačić.

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem Kosova u tu organizaciju „skandalozna i sramotna“ i da je to „kraj i sunovrat međunarodnog prava“.

„Suprotna je svim principima na kojima počiva Savet Evope. To je prvi put da se preporučuje članstvo jedne teritorije koja nije međunarodno priznata i koja nije članica UN“, rekao je Dačić.

“Ne prihvatamo”

Kako je istakao „to je neprincipijelna odluka i neprincipijelan stav“ i da „Srbija to nije zaslužila“. „Ovo je narušavanje naših nacionalnih i državnih interesa. Ova je odluka na štetu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ocenio i da je „naročito uvredljivo kada neko kaže da će sada biti bolje zaštićena ljudska prava i slobode na Kosovu i Metohiji“. „Mogu da donose odluke kakve hoće. Može im se, ali mi to ne prihvatamo. To što oni donose za nas nikakvu važnost nema“, rekao je Dačić.

Kako je ko glasao

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je juče da je Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sa 31 glasom „za“ dao pozitivno mišljenje da Kosovo postane član Saveta Evrope, četiri poslanika su bila protiv, a jedan uzdržan.

Ona je za Kosovo onlajn rekla da su dva glasa protiv bila od poslanika Srbije, po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.

Šta će uraditi Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će Srbija razmotriti napuštanje Saveta Evrope, ukoliko Kosovo bude primljeno u tu instituciju, a izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je na društvenoj mreži „Iks“ poručila da do toga neće doći. (FoNet)