Borko Stefanović poručio Makronu: „Konjak sa čovekom koji ima batinaše“

Jedan od lidera srpske opozicije, Borko Stefanović, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu poručuje da je “pio konjak” sa čovekom koji šalje “batinaše” na političke protivnike i “premešta ljude po Srbiji” da glasaju tamo gde mu odgovara. Makron se u ponedeljak uveče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borko Stefanović iz srpske opozicije nije krio razočarenje što Emanuel Makron Aleksandra Vučića ništa nije pitao o... (Foto: Fonet/AP)

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) je danas izjavio kako je Francuska prijatelj Srbije i uvek dobrodošla. Međutim, nastavio je Stefanović, „Francuska ne može biti prijatelj ovoj uzurpatorskoj vlasti jer ta vlast nije Srbija“.

Makron je “nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem rekao da se sad piše istorija Srbije,” rekao je Stefanović prema saopštenju SSP.

“Tačno. Sad upravo čovek koga ste primili u Jelisejsku palatu sprovodi neviđenu pljačku građana Srbije i odbija da dozvoli slobodne izbore”.

Optužbe na Vučićev račun: Organizovani kriminal, krađa izbora, otimačina medija…

On je u javnoj poruci Makronu naveo da je “čovek kojeg je primio sa počastima povezan sa organizovanim kriminalom, da krade izbore, da otima medije i da je zaustavio evropski put Srbije”.

„Čovek sa kojim ste pili konjak ima batinaše koji prebijaju opoziciju i koji premešta ljude po Srbiji da bi glasali za njega,” navodi Stefanović.

Vučić je u ponedeljak i utorak boravio u Parizu.

Napad na Stefanovića 2018. i dve godine jalovog protesta

Stefanovića i još jednog opozicionog političara su novembra 2018. u Kruševcu pretukla trojica napadača. Stefanović je za to optužio “kriminalce bliske vlasti”. Napad je pokrenuo skoro dvogodišnji talas protesta širom Srbije pod sloganima Stop krvavim košuljama i #1od5miliona.

Napadači su nešto manje od dve godine kasnije osuđeni na višegodišnji zatvor, ali Stefanović je rekao da sud nije eksponirao “političke pobude” napada, javila je tada Radio slobodna Evropa. (Fonet, Kompas)