Održana komemoracija Bojanu Tončiću

Komemoracija novinaru i antiratnom aktivisti Bojanu Tončiću (1967), koji je preminuo 26. aprila, održana je danas u „Paviljonu Veljković“.

Foto: FoNet

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bordožić rekao je da je Tončić svojim radom oličavao ono što je utrlo temelje te organizacije, bio je protiv nacionalizma, rata i huškaštva, i tome je posvetio svoj život.

Kako je istakao, Tončić je pisao o onim „nazovikolegama novinarima, koji su huškali na rat i mržnju“, a posvetio se i uređivanju dosijea NUNS o ratnim zločinima.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić konstatovala je da je za divljenje i duboko poštovanje Tončićeva posvećenost pisanju o ratnim zločinima i genocidu, i gnev zbog poricanja tih stvari.

Bio je uporan istraživač nepodnošljivih pojava i nepravdi koji se čine prema drugima, i to zato samo što su „drugi“, ukazala je ona.

Rakić Vodinelić je naglasila da je Tončić pozivao u svojim tekstovima piozivao na bunt i solidarnost, ali ne nacionalnu, nego onu sa običnim ljudima, ali da su njegovi pokušaji, nažalost, ostali bez odjeka za širu publiku.

FoNet

Pročitajte i: