BIRN ima dokaze o proneveri državnog novca na konkursima Ministarstva 

Iako su javnosti predočeni dokazi o zloupotrebama u spornim konkursima Ministarstvu za brigu o porodici još krajem 2021. godine, za sad niko nije odgovarao pred zakonom

Foto: Envato

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je danas da je od Uprave za trezor dobila dokaze o proneveri najmanje pet miliona evra državnog novca na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Modus operandi

Udruženja građana bi dobila novac za projekte prevencije vršnjačkog nasilja i socijalne zaštite, skoro ništa od planiranih aktivnosti ne bi uradili, a na kraju bi lažirali izveštaje o sprovedenim aktivnostima i potrošnji.

Komisija Ministarstva je usvajala te izveštaje, bez obzira na evidentne nepravilnosti.

Gde je novac

Odgovori na pitanja koja javnost najviše zanimaju, gde je novac završio i ko je nalogodavac celog posla, mogu dati samo Tužilaštvo i policija, navodi BIRN.

„Tužilaštvo ima instrumente da otkrije gde je novac završio, samo je pitanje volje“, rekla je za BIRN tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović.

Niko odgovoran

Iako su javnosti predočeni dokazi o zloupotrebama u spornim konkursima Ministarstvu za brigu o porodici još krajem 2021. godine, za sad niko nije odgovarao pred zakonom. Balkanska istraživačka mreža i Građanske inicijative već četiri godine istražuju potrošnju javnog novca na konkursima, a dve i po godine objavljuje dokaze o najvećim zloupotrebama u ovoj oblasti, koje su uočene u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, podseća u tekstu BIRN. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: