Beograd i Priština ponovo bez dogovora o dinaru

Petar Petković je Prištinu optužio da ne želi da uloži napor u dijlogu, a kritikovao je i Evropsku uniju. Razgovori se nastavljaju 4. aprila

Petar Petković (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Razgovori delegacija Beograda i Prištine o pitanju ukidanja upotrebe dinara na Kosovu završeni su danas u Briselu bez dogovora. Nastavak je najavljen za 4. april.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je razgovor sa prištinskom stranom trajao više od tri i po sata. Prištinu je optužio da ne želi da uloži napor u dijlogu, a kritikovao je i Evropsku uniju: „A EU, to je posebna priča i jasno je da ili EU nema ili ne želi da se dođe do rešenja, nema treće opcije.“

Preduzeti korake za nastavak rada Poštanske štedionice

Kako je tema sastanka bila odluka Prištine o zabrani korišćenja dinara na Kosovu i Metohiji, Petković je kazao da će učiniti sve da dođe do nastavka rada Poštanske štedionice. „Predstoji nam još jedna runda razgovora kada je reč o dinaru“, poručio je.

Delegacija Beograda na čelu sa Petkovićem imala je bilateralni razgovor sa delegacijom EU na čelu sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Prethodno je održan bilateralni sastanak EU i delegacije Prištine koju predvodi Besnik Bisljimi.

Šira slika:

Bilateralni razgovori počeli su nakon troipočasovnog trilateralnog sastanka delegacija Beograda i Prištine sa EU. Korišćenje dinara za gotovinska plaćanja na Kosovu zabranjeno je od 1. februara na osnovu odluke Centralne banke Kosova kojom je evro određen kao jedina zvanična valuta. (FoNet)

Pročitajte i:

https://kompas-info.com/najnovije/americki-ambasador-na-kosovu-nisam-cuo-predlog-za-resavanje-problema-dinara/