Krenuo Otvoreni Balkan – zajedničko tržište rada tri države

Od danas postoji jedinstveno tržište rada – Otvoreni Balkan. Građani Srbije od 5. marta preko eUprave mogu da dobiju identifikaconi broj, preduslov za rad u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Od danas postoji jedinstveno tržište rada Otvoreni Balkan - za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Građani Srbije neophodni idemntifikacioni broj mogu da zatraže od 5. marta. (Screenshot: Kompas)

Građani Srbije moći će od 5. marta da dobiju identifikacioni broj Otvorenog Balkana preko portala eUprave, što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji i Albaniji, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

„Državljani Severne Makedonije i Albanije svoj ID broj Otvorenog Balkana kreiraju na svom nacionalnom portalu elektronske uprave“, navela je PKS u saopštenju. Državljani te tri zemlje koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca treba da poseduju ID broj Otvorenog Balkana.

Nakon dodeljivanja ID broja, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i da podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada, a ta zemlja, nakon provere, donosi konačnu odluku najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

(Fonet)