Bajden: Ukrajina će zaustaviti Putina

„Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu“, rekao je Bajden, naglašavajući rešenost NATO da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije

Džo Bajden (Foto: FoNet / AP)

Američki predsednik Džozef Bajden i lideri ostalih članica NATO trebalo bi da objave na samitu u Vašingtonu novi plan pomoći ratom zahvaćenoj Ukrajini, kojoj je šef Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najvećim delom i posvetio uvodni govor, optužujući ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da je zbriše i potpuno potčini.

„Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina“, poručio je Bajden, čiji su govor, održan u utorak na otvaranju samita NATO, pomno pratili saveznici u zemlji i inostranstvu kako bi videli da li 81-godišnji američki predsednik i dalje može da vodi SAD, odnosno nastavi učešće u kampanji za predsedničke izbore.

Uveren da je 32-člana Alijansa „jača nego ikada“ na 75-godišnjicu, Bajden je, koristeći teleprompter, istakao želju za širenje NATO dok je on na funkciji.

„Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući rešenost NATO-a da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije. Osim pitanja Ukrajine, lideri NATO trebalo bi da razmotre i niz drugih gorućih pitanja, uključujući rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, kao i produbljavanje veza Rusije, Irana, Kine i Severne Koreje.

FoNet

Pročitajte i: