Srbija protiv nasilja predložila Ani Brnabić obustavljanje izbornih radnji

Srbija protiv nasilja smatra da treba prekinuti izborne radnje jer nisu ispunjene preporuke ODHIR-a.

Sastanak o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa na koji je pozvala predsednica Skupštine Srbije, 11. april, Beograd (Foto: FoNet)

Lista Srbija protiv nasilja predložila je danas predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore, raspisane 3. aprila, izmenom člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, sa retroaktivnim dejstvom, jer pravni okvir za sprovođenje tih izbora nije dogovoren usled neispunjenja preporuka ODIHR.

Sve poslaničke grupe koje su na izborima nastupale pod listom „Srbija protiv nasilja“ poslale su do 12 sati Brnabić predlog da sa realizacijom ovih kratkoročnih mera počne pre održavanja narednih izbora, u koji je FoNet imao uvid, u kojem se naglašava „da je potrebno postići dogovor o jedinstvenom terminu održavanja beogradskih i drugih lokalnih izbora,

Deo opozicije tražio je i održavanje svih lokalnih izbora u onim opštinama i gradovima gde treba da se raspišu izbori, a nisu održani u decembru 2023. godine, u isto vreme sa izborima za Skupštinu grada Beograda. (FoNet)