Američki izbori: Bajden i Tramp zakazali revanš u novembru

To će biti prvi put od 1912. da su kandidati na izborima dva američka predsednika, prenosi AP. Takođe, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa

Izvor: Envato

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden i njegov prethodnik Donald Tramp u utorak su formalno osigurali reprizu izbor iz 2020. Oni sdu odlučujućim pobedama u Džordžiji, Misisipiju i državi Vašington osvojili nominaciju Demokratske, odnosno Republikanske stranke, a trka za Belu kuću ulazi u novu fazu, prenosi danas Glas Amerike.

Bajden je na stranačkim izborima osvojio podršku više od 1.968 delegata, koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao demokratsku nominaciju. Trampje sa 1.215 osvojio republikansku.

Bajdenova kandidatura biće ozvaničena na stranačkoj konvenciji u Čikagu u avgustu, a Trampova na konvenciji u Milvokiju mesec dana ranije.

Prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodeljuju delegati. Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

Ishod bio unapred poznat

Bajden nije imao ozbiljnog rivala u trci za predsedničku nominaciju, uprkos niskoj popularnosti i zabrinutosti birača u pogledu njegovih godina. Deo demokrata takođe protestuje zbog Bajdenove podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi. Njegovi saveznici ipak se nadaju da će ga podržati demokratska baza i nezavisni birači koji se plaše drugog Trampovog predsedničkog mandata.

Ishod republikanskih izbora u utorak takođe je bio unapred poznat, posebno nakon što se prošle nedelje iz izborne trke povukla jedina Trampova rivalka Niki Hejli.

Po čemu će izbori ipak biti posebni

Posle izbora u utorak u četiri države, uključujući i Havaje, više nema sumnje da će Bajden i Tramp ponovo biti u trci za predsednika na izborima 5. novembra, iako nije održana ni polovina stranačkih izbora.

To će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsednika, prenosi AP. Takođe, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa. Tada je republikanski predsednik Dvajt Ajzenhauer po drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Ilinoisa Adlaija Stivensona. (FoNet)

Više o ovoj temi čitajte na: