Američki ambasador u Prištini: Kosovo je nezavisno

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da se Sjedinjene Države ne slažu sa Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru u Beogradu da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer (Foto: FoNet/kosovo onlajn)

„Nisam imao priliku da pročitam sve izveštaje vezane za Svesrpski sabor, ali sam razumeo da se koristi jezik koji kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije. Razumem da je to njihov stav, ali to nije stav bilo koga od nas, to nije stav SAD, naših partnera iz Kvinte, ili bilo koga drugoga”, rekao je Hovenijer.

On je na konferenciji „Rugova i Zapad“ koju je organizovao Demokratski savez Kosova povodom 15. godišnjice od završetka sukoba na Kosovu, istakao da su SAD priznale nezavisnost Kosova i da „sa ponosom stoje iza tog stava“, preneo je Kosovo onlajn pisanje ABC news.

Kada je reč o dijaloga Kosova i Srbije, naveo je da strane ne rade dovoljno i zatražio veću saradnju Beograda i Prištine. „Ne verujem da obe strane rade dovoljno dobro. Želimo da Kosovo napreduje, ali neke stvari stoje na putu. Moramo učiniti više, jer je to vizija koju je artikulisao Ibrahim Rugova, da Kosovo bude suverena demokratska država“, poručio je Hovenijer.

FoNet

Pročitajte i: