Advokati Džulijena Asanža podneli poslednji zahtev da ne bude izručen Sjedinjenim Državama

Advokati osnivača VikiLiksa Džulijana Asanža ponovili su danas pred Visokim sudom u Londonu da on ne bi trebalo da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu optužbi zbog objavljivanja tajnih dokumenata, jer ne može da računa da će u SAD imati pravo na slobodu govora.

Džulijen Asanž (Foto: AP Photo/Matt Dunham)

Sud u Londonu, ispred kojeg su se okupile na stotine pristalica Asanža, trebalo bi danas da donese konačnu odluku o njegovom eventualnom izručenju SAD, koje ga traže po 18 tačaka optužnice zbog objavljivanja stotinu hiljada tajnih dokumenata, javlja Rojters.

Sudije bi trebalo da odluče da li su SAD ispunile tražene garancije da će Asanž zaista moći da računa na prava na osnovu Prvog amandmana ako mu bude suđeno zbog špijunaže u SAD.

Osnivač Vikiliksa je, prema rečima njegove supruge Stele Asanž, pod „enormnim pritiskom“ dok čeka odluku o svom pravu da uloži žalbu povodom zahteva za izručenje.

Stela Asanž rekla je BiBiSi-ju da je danas „dan odluke“ u njegovoj 13-godišnjoj pravnoj borbi.

Ako Visoki sud u Londonu odluči protiv njega, Asanž bi se mogao naći u avionu za SAD već u roku od 24 sata.

Prema rečima Stele Asanž, njen suprug će u tom slučaju tražiti hitno izjašnjavanje Evropskog suda za ljudska prava – u poslednjem pokušaju da spreči ekstradiciju SAD.

Njegovi advokati ponovili su da je slučaj koji se vodi protiv njega politički motivisan.

FoNet