Sećate li se sukoba u selu Banjska?

U vezi sa oružanim incidentom koji se u Banjskoj dogodio u septembru prošle godine identificirano je 48 osoba koje su u njemu učestvovale, a krivične prijave podnijete su protiv 45 ljudi, podaci su koje je Kosovska policija (KP) dostavila prištinskom portalu Gazeta ekspres.

Šta će biti pošto je kosovska policija podigla krivične prijave protiv navodnih učesnika u oružanom incidentu u Banjskoj? (Foto: FoNet/AP)

Šta će biti sa krivičnim prijavama kosovske policije? Najvjerojatnije ništa, kao što u zaborav tone Milan Radoičić, čovjeka koji prihvatio odgovornost za ovaj sukob. Naime, on je u Tužilaštvu dao je iskaz i od tada se više ne spominje, slobodno šeta po Srbiji.

Zašto je tako? Zato što ga se vlast očito ne može i ne smije odreći, a opet je  upravo zahvaljujući sukobu Radoičićeve paravojne grupe i kosovske policije spaljena politika Beograda na Kosovu. U tom kontekstu, Banjska se spominje jedino u diplomatskim krugovima i to iza zatvorenih vrata. Koliko je to, po svemu sudeći, jak pritisak, svjedoči i ćutanje službenog Beograda na rapidno pogoršavanje položaja Srba na Kosovu.  

Kamen u cipeli

Slučaj Banjska i Radoičić dugo će žuljati politku aktualnih vlasti u Srbiji Nije ni malo slučajno što se spisak u Gazeti ekspre pojavio poslije još jedne neuspjele runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu. 

Šta dalje

Valja očekivati da će se informacije o sukobu u Banjskoj i dalje selektivno objavljivati. Dok god one dolaze iz Prištine, za vlast u Srbiji  će biti samo poprilična neugodnost.

Međutim, ako počnu stizati iz Vašingtona, Brisela i drugih evropskih prijestolnica tada će postati ozbiljan problem. Naime, mnogi tvrde da tamo odavno znaju što se desilo u Banjskoj i tko sve stoji iza ovog incidenta. Ovo tim više što Srbija ni najmanje ne pokušava da utvrdi ulogu Radočića i njegovih sponzora. 

Više o ovome pročitajte ovde.

F.Š. /Vreme