Forbes Srbija: Simens “srušio“ tender za nabavku tramvaja

Proizvođač šinskih vozila, kragujevačka kompanija Simens Mobiliti Srbija “srušila“ je tender za nabavku 25 tramvaja u Beogradu, nezvanično saznaje Forbes Srbija iz izvora bliskih beogradskom saobraćajnom preduzeću GSP.

Foto: Pixabay/sandip44

Prema saznanjima Forbes Srbija, primedbe kompanije Simens stoje iza odluke da tender bude suspendovan pre isteka roka za prijave, jer su tražili zaštitu prava kao potencijalni ponuđač.

Obaveštenje o podnetom zahtevu za zaštitu prava, odnosno o suspenziji postupka objavljeno je na Portalu javnih nabavki, ali se iz njega ne vidi ko se žalio.

Posao za unapred planiranu kampanju

S druge strane, izvori Forbes Srbija kažu da nije reč samo o pomenutoj kompaniji iz Kragujevca već o više potencijalnih ponuđača nezadovoljnih uslovima na tenderu zbog kojih javnost sumnja da je posao namenjen unapred planiranoj kompaniji, a mnogi kao pobednika već vide tursku Bozonkaju.

I dok nema više detalja o suspenziji postupka, Forbes Srbija imao je uvid u žalbe i zahteve koji su do sada anonimno upućeni GSP Beograd kao naručiocu tramvaja.

Među zahtevima, jedino koje je potpisano je ono koje su uputili, sudeći prema imenima, predstavnici turske kompanije, a koji su tražili odobrenje za posetu radi inspekcije tramvajskih linija, a što je bio deo tenderskih uslova. Poseta im je bila odobrena i ugovorena za 24. april ove godine.

GSP odbio produženje roka

S druge strane, potencijalni ponuđači izneli su primedbe na rok koji je zbog prvomajskih i uskršnjih praznika, prema njihovim rečima, prekratak i tražili produžetak za minimum 14 dana.

Takođe, jedna od zamerki bila je i da je celokupna tenderska dokumentacija objavljena na srpskom jeziku. Osim pomenutog Simensa u Srbiji ne postoje drugi proizvođači šinskih i tramvajskih vozila što upućuje na zaključak da ovaj tender ima elemente međunarodnog, te je zbog prevoda na druge jezike zahtevne i specifične dokumentacije potrebno produžiti rok.

Javni poziv raspisan je 10. aprila, a rok za podnošenje ponuda istekao je 7. maja. To znači da su, ne računajući šest dana praznika ponuđači imali dvadesetak dana da pripreme ponude ili praktično tek oko dve nedelje ako se isključe i vikendi.

U odgovoru naručioca, odnosno preduzeća GSP, na ovu konkretnu primedbu stoji, međutim, da se sugestija o produženju roka ne prihvata.

Ponuđači su se žalili i na kriterijume za ocenu ponuda zahtevajući da se promene ponderi, tačnije onaj koji se tiče rokova isporuke.

Više o ovome pročitajte OVDE.

Kompas/Forbes Srbija