Feđa Štukan: Zabrane ulaska u zemlju su imbecilne

Na pitanje da li veruje da je toliko moćan i opasan po državu, Štukan je rekao: „Verujem da se oni ozbiljno bave državnom bezbednošću i da su vrlo profesionalno i detaljno procenili rizik, ako kažu da sam opasan, onda sam opasan“.

Foto: FoNet

Glumac i pisac Feđa Štukan ocenio je za nedeljnik „Radar“ da su zabrana njemu da uđe u Srbiju i zabrana njegovom kolegi Nenadu Jezdiću da uđe na Kosovo „imbecilne“.

Po koga je opasan?

Na pitanje da li veruje da je toliko moćan i opasan po državu, Štukan je rekao: „Verujem da se oni ozbiljno bave državnom bezbednošću i da su vrlo profesionalno i detaljno procenili rizik, ako kažu da sam opasan, onda sam opasan“.

Kako je rekao, jasno mu je zbog čega je opasan za Srbiju, ne za Srbiju samu po sebi već za nacionalizam: „Ako mene pitate ovde žive dva potpuno različita naroda, oba se zovu Srbi, ali toliko su drugačiji da zapravo nemaju nikakve sličnosti. Postoje pametni Srbi i glupi Srbi. Jedino koga glupi Srbi mrze više i od muslima i od Hrvata su pametni Srbi, oni bi ih sve najradije streljali, ne mislim da preuveličavam.“

Kazao je i da ga zovu prijatelji, među kojima su najznačajnija imena filmske industrije u svetu, koji su planirali projekte u Srbiji i pitaju šta se dešava tamo, da li im je bezbedno da borave i snimaju. „Srbija će izgubiti mnogo novca zbog ovoga, a mogla je da postane meka sedme umetnosti i bila je krenula u tom pravcu“, rekao je Štukan, prenosi FoNet.

Zašto je nepoželjan u Srbiji?

Štukan je priveden 23. juna na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, nakon što je doputovao kako bi gostovao na festivalu Krokodil.

U svoju domovinu deportovan je uz rešenje da predstavlja „bezbednosnu opasnost“ po Srbiju, potvrdio je FoNetu njegov advokat Sead Spahović.

Sa skoro identičnim potezom policije Štukan se suočio i pre godinu dana.

Tada je bio zadržan na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati, nedugo nakon što je podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i učestvovao u protestnoj šetnji ulicama Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ga je nakon toga nazvao „kriminalcem“, a provladini tabliodi i portal lista „Politika“ „muslimanskim ekstremistom“, tvrdeći da je „na protestu opozicije pozvao na nasilje i predložio subverzivne akcije“.

Krajem januara ove godine rekao je da o zabrani ulaska u Srbiju nikad ništa zvanično nije saznao.

Ko još ne može da uđe u Srbiju

Roman Perl, rusko-izraelski novinar, zaustavljen je na pasoškoj kontroli 8. juna i posle osam sati čekanja uručeno mu je rešenje o zabrani ulaska u zemlju u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo bezbednosni rizik. Perl je 2021. u Rusiji označen kao strani agent jer sarađuje sa medijima poput Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike.

Ruskom antiratnom aktivisti Iliji Zernovu početkom novembra je, takođe, zabranjen ulazak u Srbiju. „Nisu mi objasnili zbog čega. Samo su mi rekli: Znaš ti“, kazao je Zernov.

Na listi nepoželjnih su i dve pevačice – Jadranka Barjaktarović i Selma Bajrami. Prva je, u jeku političkih sukoba u Crnoj Gori, na jednoj proslavi 2020. godine izmenila stihove pesme i izgovorila “ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije”. Ulazak u Srbiju joj je zabranjen zbog, kako su mediji preneli – govora mržnje.

Tri godine kasnije, 2023. slično je prošla i Selma Bajrami. Nju su srpski tabloidi optužili da je na jednom nastupu pevala albansku pesmu i rukama pokazivala simbol orla, znak zbog kog su mnogi Albanci u Srbiji omraženi.

Kompas

Pročitajte i: