Električni auto iz Kragujevca: Da li će ga stvarno biti?

Sindikati u kragujevačkoj fabrici još nemaju konkretnih informacija o početku proizvodnje „fijat grande panda“, ali bi voleli da je najava tačna.

Foto: Ivan Šepić / Vreme

Kompanija Fijat Srbija iz Kragujevca trebalo bi prema najavama da počne da proizvodi novi model automobila – „fijat grande panda“, čije bi zvanično predstavljanje trebalo da bude 11. jula, piše Radio-televizija Srbije.

Šta ovo znači za industriju

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za portal nedeljnika „Vreme“ da je za sada, s obzirom da se „fijat grande panda“ nalazi još u fazi promocije, moguća i mala proizvodnja novog tipa automobila kako bi se videlo kako će tržište reagovati.

„Pad proizvodnje u automobilskoj industiji kompenzovan je proizvodnjom auto-delova, a sa novom proizvodnjom u Kragujevcu automobilska industrija bi mogla da dobije i dodatni impuls“, rekao je Nikolić. On je ocenio da se pokretanjem proizvodnje novog tipa automobila ništa ne gubi, jer je proizvodnja ionako niska.

Bitan detalj

Sindikati u kragujevačkoj fabrici još nemaju konkretnih informacija o početku proizvodnje „fijat grande panda“, ali bi voleli da je najava tačna.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike u Kragujevcu Saša Đorđević rekao je za „Vreme“ da sindikat očekuje da počne proizvodnja novog modela, da ljudi koji su ostali i pokazali odanost firmi i oni koji su išli u inostranstvo imaju posao, i da posao dobiju i novi radnici. On je istakao da su za sindikat osnovni zahtevi, kao i do sada, redovne plate i zadovoljavajući uslovi rada.

Priredili: B.B.- J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: