Ejdus: Orlović nije izabran za dekana

Ukoliko „krnji Savet i Orlović budu nastavili sa tim da je izabran kao dekan iako nema većinu, postoji čitav niz poteza“ koji nastavna zajednica može da preduzme, rekao je Ejdus, navodeći da je to pre svega tužba

Protest ispred FPN, 7. jun 2024. (Foto: Jelena Riznić)

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Filip Ejdus, koji je podneo ostavku na čalnstvo u Savetu FPN, izjavio je danas da prof. Slaviša Orlović nije izabran za dekana u skladu sa Statutom FPN i izrazio nadu da će sam odustati od funkcije.

Niz poteza koje nastavna zajednica može da preduzme

„Iskreno se nadam da će Slaviša Orlović odustati, a ta odluka će biti proverena i na sudu, nećemo pristati da se protivpravno imenuje dekan“, izjavio je Ejdus za N1.

Ukoliko „krnji Savet i Orlović budu nastavili sa tim da je izabran kao dekan iako nema većinu, postoji čitav niz poteza“ koji nastavna zajednica može da preduzme, rekao je Ejdus, navodeći da je to pre svega tužba – ako odluka o izboru Orlovića bude potpisana, a za to je nadležna predsedavajuća Saveta.

Drugi eventualni korak je blokada Fakulteta, koju su najavili studenti, dodao je Ejdus.

Kako ko određuje većinu?

Ejdus je podsetio da je odluka o izboru Orlovića doneta sa 13, umesto sa 14 glasova – koliko je neophodno s obzirom na to da Statut FPN jasno kaže da se odluke donose većinom od apsolutnog broja članova Saveta, a njih je 27.

„To važi bez obzira na to koliko je tih mesta u Savetu popunjeno. Imali smo ranije slučajeve kada ih je bilo 18, i uvek je većina za donošenje odluke bila 14 glasova. Nakon što su shvatili da nemaju tu većinu, izmislili su besmislenu interpretaciju, prema kojoj je, pošto su neki članovi podneli ostavke u Savetu i većina se smanjila – 13 glasova sasvim dovoljno. To je besmislena i protivpravna interpretacija“, rekao je Ejdus.

Kako je dodao, ukoliko kandidat nije dobio većinu na Savetu, sprovode se novi izbori.

Povodom izjave člana Saveta Uroša Šuvakovića da je Orlović izabran za dekana, Ejdus je rekao da Savet FPN ima nekoliko tipova članova – zaposlene iz nastave i iz administracije, predstavnike države, koje imenje Vlada Srbije, među kojima su Maja Gojković, Uroš Šuvaković, Jadranka Joksimović, te predstavnike studenata.

„Iako je glasanje bilo tajno, sa velikom sigurnošću možemo da tvrdimo da su za njegov izbor glasali predstavnici države i studenata, a ostali su podneli ostavku ili glasali protiv“, naveo je Ejdus.

Šta se desilo na sednici

Profesor Ejdus kaže da je petoro članova, među kojima je i on, podnelo ostavke neposredno pre same sednice, jer su očekivali da će ta odluka na Savetu rutinski proći.

„Kada su predstavnik Saveta Dušan Vučićević i njegova zamenica Jelena Lončar podneli ostavke, postavilo se pitanje ko će tom sednicom da predsedava. Zbog toga je dekan FPN predložio da se sednica odloži. Uprkos tome, gospoda iz države koji su tu došli, insistirali su na tome da se sednica održi i izabrali predsedavajuću iz redova vannastavnog osoblja. Na kraju, to glasanje nije išlo njima u prilog, nisu dobili dovoljan broj glasova, i onda su smislili nonsens da je 13 dovoljno, kako bi mogli da izađu sa te sednice kao nekakvi pobednici, što je protivpravno“, izjavio je Ejdus.

Zašto je podneo ostavku

Ejdus je rekao je da nije bio upućen u slučaj prijave protiv Orlovića za seksualno uznemiravanje studentkinje. „Nisam bio upućen u činjenice do pre nekoliko dana, kada su kolege iz arhive izvukle taj slučaj i objasnile mi šta u tim papirima stoji. Nisam ovlašćen da govorim o detaljima, ali sam saznao da je postojala odluka tadašnjeg dekana da se Orlović kazni, nego je došlo i do zataškavanja tog slučaja bez obrazloženja. Kada sam video sva anonimna, i neanonimna svedočenja, prelomio sam da nemam moralno pravo da učestvujem u legitimizovanju tog procesa. Zato sam podneo ostavku“, dodao je Ejdus.

FoNet

Pročitajte i: