Da li je Srbija tajno zabranila izvoz ulja

U Srbiji je na snazi zabrana izvoza suncokretovog ulja, tvrde proizvođači suncokreta, ali je mera neformalna, pošto Vlada nije donela nikakvu zvaničnu uredbu o zabrani.

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Proizvođači suncokreta posluju sa gubitkom i najavljuju proteste.

Šta se događa

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“  Nedeljko Savić izjavio je za portal „Vreme“ da je država zabranila izvoz sirovog suncokretovog ulja bez zvaničnog obaveštenja, kao i da su tim potezom proizvođači suncokreta drastično oštećeni, te da će proizvođači protestovati zbog ovakve odluke. On tvrdi da su proizvođači suncokrata o odluci o zabrani izvoza saznali pre nekoliko dana od prerađivača, kao i da je to potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je u obraćanju javnosti rekao da je „ogromna potražnja ulja u regionu zbog rasta troškova proizvodnje tog proizvoda u Ukrajini, kao i da je zbog toga u ovom trenutku malo zaustavljen izvoz iz Srbije, pa će se videti kako dalje“.

Šta je Vučić rekao

„Zbog velikih nedostataka hrane imamo ogromnu potražnju na tržištu regiona za suncokretovim uljem. Mi smo u ovom trenutku malo samo zaustavili, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje da se ponašamo. Zato što su u Ukrajini, koja je veliki proizvođač suncokretovog ulja, zbog povećane cene radne snage i energije skočili troškovi. A onda kad je njihova cena za sedam – 7,5 odsto niža, ona je ustvari značajno viša nego naša zbog transportnih troškova“, pojasnio je Vučić u jednom od svojih obraćanja na RTS-u.

Zašto tajno

Država je ranije donosila slične odluke o zabrani izvoza sirovog suncokretovog ulja, ali su nadležne institucije nakon toga obeštetile proizvođače. „Tadašnji ministar Nedimović je došao i rekao: ‘Država je pogrešila, platiće, i nećemo da se vraćamo na to’. Sada sličnih poruka nema. I ne mogu da verujem da smo se posle svega toga vratili na isto. Mi uočavamo da se o proizvođačima uošte ne vodi računa“, naglašava Savić.

Priredili: I.M., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: