Berzanske cene struje duplirane, a rast im tek predstoji

Cene na berzama struje rastu, pa su tako samo od juna, kada je megavatsat struje u proseku prodavan za 83,96 evra, cene već dostigle 98 i 116 evra početkom ovog meseca, a stručnjaci ne očekuju da će se tu i zaustaviti.

(Foto: wirestock/Envato)

Još gore, struja je u martu i aprilu u proseku koštala samo 65 evra za megavatsat, što znači da je sad praktično duplo skuplja nego pre samo par meseci.

Šta je posredi?

Više faktora je dovelo do ovako visokih cena. Prvo, sa dolaskom leta, proizvodnja struje iz vetra, i iz hidroelektrana prirodno je opala, a rast proizvodnje iz solarne energije nije dovoljan da to kompenzuje. Manja proizvodnja prirodno utiče na veću cenu.

Drugo, Rusija je počela da gađa skladišta gasa u Ukrajini, a gas je osnovni izvor energije koji utiče na formiranje cene struje u Evropskoj uniji. Rusi su nedavno uništili skladište od 17 milijardi kubnih metara gasa kod Lavova, pri čemu je, poređenja radi, naš Banatski Dvor skladište veličine 450 miliona kubika.

Treći razlog je otežan uvoz uglja, koji je i sam poskupeo.

Stručnjaci ocenjuju da sve ovo znači da se “svi oni koji pričaju o smanjenju cene električne energije bave demagogijom“, te da se, upravo suprotno, očekuje dalji rast cena struje na evropskom tržištu.

Šira slika

Direktor Srpske berze struje Miloš Mladenović podseća da mnogi zaboravljaju na to da je Ukrajina jedan od najvećih izvoznika struje, a da je poslednjih meseci njena energetska infrastruktura teško pogođena ruskim napadima. Zbog toga se očekuje da električna energija nastavi da poskupljuje sve do kraja godine.

Vezanost cene struje za cenu gasa je drugi geopolitički faktor uticaja, budući da zbog ratnog stanja sada i cena gasa opet počinje da raste, kako evropske zemlje kreću da pune svoja skladišta gasa u pripremi za zimu, iako je donedavno cena gasa bila na silaznoj putanji.

Uz sve to, tu su uobičajeni razlozi za poskupljenje, kao što je rast potrošnje usled velike upotrebe klima uređaja leti, ali i razlozi specifični za Srbiju – konkretno loše stanje na kopovima uglja koji nisu na vreme pripremljeni za eksploataciju.

(Aleksandra Nenadović, Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: