Astronomski kamp Letenka ponovo otvara kosmos zaljubljenicima i radoznalcima

Zaljubljenici u svemir, oni željni da nauče nešto o kosmosu ili barem da osmatraju noćno nebo od četvrtka do nedelje iduće sedmice mogu da posete Astronomski kamp Letenka 2024 na Fruškoj gori.

Za približno ovakav prizor, neophodno je sasvim mračno mesto. Uz dobar teleskom, prizor postaje neveraovatan. Radoznalci mogu da zavire dublje u noćno nebo ako posete astronomski kamp Letenka. (Foto: Pexels, Pixabay)

Kamp se, isto kao svakog jula prethodnih dvadesetak godina, okuplja na livadi u naselju Letenka. Prijava je dostupna na sajtu Astronomskog magazina.

Pogled na planete, komete i galaktičke magline…

Na livada tokom tih nekoliko dana niču stativi sa teleskopima, dvogledima i foto-aparatima. Posetioci će kroz okulare moći da bace pogled na ono što inače, u najboljem slučaju, mogu da vide kao tačke ili mrlje: planete, galaksije i magline.

Program uključuje predavanje Dr. Ivana Dulića o nastanku života na Zemlji i razgovor sa profesorkom Dr. Koviljkom Stanković o potencijalu nuklearnih elektrana.

… i razgovor o svemirskim i zemaljskim stvarima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Teme, dakle, nisu samo astronomske. Među njima je i predavanje Dr. Srđe Jankovića istoriji pandemija i značaju vakcinacije.

O astreroidima će govoriti predsednik SANU Zoran Knežević, a gostovaće i astronom iz Bosne i Hercegovine Muhamed Muminović. Predstavnici hrvatskog Vidulini Aerospace dd održaće niz predavanja,

Deca dobrodošla

A deca? Organizatori za njih pripremaju poseban program i radionice.

Ko sve organizuje? Astronomska društva Kosmos, Lira i Novi Sad, uz podršku novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. 

Kompas