Najmasivnija poznata crna rupa u galaksiji

Astronomi su otkrili najmasivniju poznatu crnu rupu u našoj galaksiji, tridesetak puta masivniju od Sunca. Nalazi se u svemirskom komšiluku, na 1.600 svetlosnih godina.

Ovde je negde - najmasivnija poznata crna rupa u našoj galaksiji. Pritom, obične crne rupe ne treba mešati sa supermasivnim koje se kriju u galaktičkim središtima. (Foto: Pexels, Pixabay)

Evropski astronomi su otkrili do sada najmasivniju poznatu crnu rupu u našoj galaksiji. Gaia BH3 ima 33 veću masu od Sunca – zapravo, 32,7 puta, plus-minus 0,82 – i nalazi se u kosmičkom komšiluku.

Praktično u komšiluku

Udaljena je 1.600 svetlosnih godina. Ima samo jedna bliža za koju naučnici znaju, navodi astronom Fil Plejt u novom izdanju svoje Loše astronomije.

On se pozvao na današnji papir Evropske južne opservatorije. Astronomi su crnu rupu uočili u podacima misije Gea Evropske svemirske agencije EASA.

Plejt podseća da crne rupe imaju masu do nekoliko desetina puta veću od Sunca. 

Crne rupe i supermasivne crne rupe

U centrima galaksija, pa i Mlečnog puta, obitavaju takozvane supermasivne crne rupe, mase milionima puta veće. Sagitarijus A u našoj galaksiji ima masu oko četiri miliona Sunčevih.

Crne rupe su toliko masivne da ni svetlost ne može da pobegne njihovom gravitacionom privlačenju. Astronomi mogu da ih otkriju indirektno, uočavanjem kretanja zvezda oko njih, ili zračenjem superusijanog materijala koji pada ka njima.

Kompas