Američki bankarski gigant otpustio radnike jer su koristili kompjuterske miševe koji lažiraju rad za računarom

Banka „Vels Fargo“ otpustila je izvestan broj zaposlenih nakon tvrdnji da su koristili posebno dizajnirane kompjuterske miševe i tako lažirali da rade i kada nisu bili za računarom.

Foto: Tech8 USA

Šta se dogodilo?

Američka banka je saopštila da je osoblje otpušteno ili dobrovoljno dalo otkaz „nakon razmatranja navoda u vezi sa simulacijom aktivnosti tastature koja stvara utisak o aktivnom radu“, prenosi RTS.

U SAD su nedavno stupila na snagu nova pravila koja znače da brokeri koji rade od kuće moraju biti kontrolisani svake tri godine.

Portparolka banke je navela: „’Vels Fargo’ se odnosi prema zaposlenima prema najvišim standardima i ne toleriše neetičko ponašanje.“

„Vels Fargo“ je 2022. godine ozvaničio hibridni i fleksibilni model rada i dozvolili su zaposlenima da povremeno rade od kuće.

Bitan detalj

Neke velike kompanije koriste sve sofisticiranije alate za praćenje zaposlenih otkako se rad na daljinu proširio tokom pandemije kovida, kao što je praćenje pritisaka tastature i pokreta očiju, beleže veb lokacije…

Međutim, tehnologija je takođe paralelno napredovala kako bi omogućila izbegavanje prismotre, kao što su kompjuterski miševi „džiglere“ ( jigglers), koji pomeraju kursor na računaru kako bi izgledalo da je aktivan.

Prema podacima „Amazona“, gde se mogu naći za manje od 10 dolara, hiljade ih je prodato u poslednjih mesec dana.

Šira slika

Mnoge firme, posebno u finansijskoj industriji, sve više insistiraju na povratku zaposlenih u kancelariju.

Rad na daljinu ostao je popularan još od pandemije, ali brojke su sve niže.

U Sjedinjenim Državama, nešto manje od 27 odsto plaćenih dana prošlog meseca bili su za rad od kuće, u poređenju sa više od 60 odsto na vrhuncu pandemije 2020. godine, prema istraživanju profesora na Meksičkom tehnološkom institutu (ITAM), Stanfordove poslovne škole i Univerziteta u Čikagu.

Prema analizi istraživača, od ovog proleća, oko 13% zaposlenih sa punim radnim vremenom u SAD  isključivo je radilo od kuće, a još 26% je uživalo u hibridnom aranžmanu.

Kompas/RTS