Afera Kentkart, ozakonjenje nelegalnog stana, govor mržnje: Šta je do sada Aleksandar Šapić uradio za Beograd?

Aleksandar Šapić je juče, 25. juna ponovo izabran za gradonačelnika Beograda. Od 82 odbornika koja su preuzela glasačke listiće, za njega je glasalo 64.

Aleksandar Šapić (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Oboren finansijski rekord

Budžet Beograda je kraj 2023. godine, kako je pisao nedeljnik Radar, dočekao sa minusom od skoro 72 miliona evra. Prihodi su iznosili 146,7 milijardi dinara, dok su rashodi premašili te prihode za 5,7%. To znači da je grad potrošio više nego što je imao na raspolaganju, s ukupnim minusom od 8,4 milijarde dinara.

Privremena gradska vlast sa Šapićem na čelu prva je koja je, posle deceniju i po, uspela da potroši više novca nego što se tokom jedne kalendarske godine slilo u gradsku kasu. Pre njega, bar u poslednjih 15 godina, to se nikom nije desilo. Čak ni u jeku svetske finansijske krize, 2008. i 2009, dok su Beogradom upravljali, kako to vlast voli da kaže, „žuti lopovi“.

Minus u gradskoj kasi bio bi i veći da nije bilo izdašne pomoći partijskih prijatelja iz Vlade Srbije, koji su nemilice doturali novac u vidu transfera iz budžetskih rezervi, kad god bi tamo zafalilo.

Nedavna inicijativa proterivanja Tita u Kumrovec

„Pokrenuću inicijativu da jednom za svagda završimo sa tom Kućom cveća, i da Josipa Broza vratimo tamo u Kumrovec, odakle je došao, a da Kuća cveća bude mesto gde će počivati najveći srpski velikani, da to bude muzej srpske istorije“, preneo je Šapić instagram profilu svoju izjavu sa TV Informer.

Kentkart i nameštanje tendera

U jednoj od poslednjih afera u vezi sa snimkom na kom Šapićev šef kabineta Nenad Milanović predstavnicima turske kompanije „Kentkart“ prvo nudi nameštanje tendera za novi posao, a onda i preti. U snimku se pominje se i ime Aleksandra Šapića.

„Kentkart“ je ubrzo potvrdio autentičnost snimka, za koji je u početku Šapić sumnjao da je montiran, a reagovalo je i Više javno tužilaštvo koje je pokrenulo postupak. Oglasio se zatim i gradonačelnik Beograda koji je izjavio da će i on podneti krivičnu prijavu protiv svog šefa kabineta.

Nelegalna izgradnja i ozakonjenje Šapićevog stana

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Beograda, 20. juna 2022. godine, Aleksandar Šapić izabran je na mesto gradonačelnika Beograda. Nakon toga, krajem jula te godine dobio je rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine), pisao je ranije BIRN.

Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. Prema Zakonu o ozakonjenju objekata, to je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje.

Aleksandar Šapić je 2021. godine bez građevinske dozvole dogradio već postojeći stan na tri nivoa. Gradska građevinska inspekcija je u julu 2021. naložila obustavu radova i pribavljanje dozvole. Šapić to nije učinio, već je podneo žalbu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Do avgusta 2022. opština Novi Beograd, čiji je Šapić bio predsednik neprekidno tokom 10 godina, ozakonila je objekat. Građevinski inspektor zaključio je da su se stekli uslovi za obustavu postupka.

Diskriminacija, govor mržnje…

Jednom prilikom, Aleksandar Šapić je izjavio da je bilo i ranijih pokušaja da se „romskim porodicama obezbede stanovi, ali oni se ne zadržavaju dugo u njima. Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja”.

Jedna od poslednjih u nizu izjava o LGBT+ zajednici jeste Šapićeva izjava za Tanjug.

„Ako nema veze, onda glasajte za Dobricu Veselinovića, a on će u ovoj prostoriji da nakači zastavu šarenih boja LGBT i uvešćemo zakone koje danas uvode neke evropske zemlje, pa ćemo mamu i tatu da zovemo ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’, pa će onda Dobrica Veselinović da sve resurse grada Beograda koristi upravo u promociju te politike, pa vi recite kakve to veze ima sa Beogradom“, rekao je Šapić.

…i bacanje telefona

Na konferenciji o uklanjanju splavova na Savskom keju jednom od aktivista Aleksandru Cvrkotiću, Šapić je bacio telefon na pod.

„Ja sam stajao u mestu on je došao ka meni, prišao meni. Da, nije mogao da prođe od mene, ali mogao je da me zaobiđe, stajao sam u mestu. Sve vreme sam snimao”, rekao je za Insajder tada Cvrkotić.

Kompas/Vreme